vunica i heklica, tri fotke

Heklanje – istorija i postupak izrade rukotvorina

Heklanje. Od nastanka do danas.

Heklanje predstavlja ručni rad prilikom koga se izrađuje tkanina, nakit ili igračke uz pomoć vunice ili konca i specijalnog kukičastog alata koji zovemo heklica.

Pretpostavlja se da prvi počeci heklarskog zanata datiraju još iz vremena starih civilizacija.

Prema nezvaničnim izvorima, ovaj ručni rad pronalazi svoje korene u Arabiji, Južnoj Americi i Kini. U Arabiji su se heklale tkanine, Južnoamerička plemena su heklala nakit, a prve heklane lutke su nastale u Kini. Veruje se da se se najpre, umesto alata, koristio savijeni kažiprst.

Na tlo Evrope ova tehnika ručnog rada stiže početkom 19. veka.

Prva štampana šema pojavila se u holandskom časopisu. Zatim, heklanje se ustalilo u Britaniji, Francuskoj i SAD-u. Predstavljalo je manje skupu zamenu za ostale oblike čipke. Heklale su se stvari i ćebad, najviše za srednju klasu.

Danas, heklane stvari, kao i torbe se mogu videti i na modnim revijama, a heklane igračke, stvari za bebe i aksesoar su takođe jako popularne i cenjene. Ovaj ručni rad iako je najčešće delo pojedinca ili malog, porodilnog biznisa je pronašao svoje zaslužno mesto, često i ispred popularnih modnih brendova, koji su pri vrhu tekstilne industrije.

Heklani meda i zelena vunica

Postupak heklanja

Od materijala i alata, za heklanje je potrebno imati heklicu i odgovarajuću vunicu ili konac. Izbor konca zavisi od toga šta želimo da isheklamo. Kao pomoćni materijal koriste se još: makaze, markeri (obeleživači), plastične igle za prišivanje.

Heklanje se započinje pravljenjem petlje na heklici. Petlje se nadovezuju jedna na drugu dok se ne napravi lančić željene dužine ili takozvani magični prsten. To predstavlja osnovu koja se dalje razrađuje praćenjem precizne šeme.  Šema jasno pokazuje koliko redova ima određeni segment koji pravimo i koje heklarske cake treba da izvedemo da bismo dobili željeni rezultat.

Ukoliko želite da pogledate naše heklane igračke i ostale rukotvorine, možete posetiti ovu INSTAGRAM STRANICU ili pogledati odeljak sajta HEKLANE IGRAČKE.

Razlika između heklanja i štrikanja

Iako naizgled vrlo slične tehnike izrade ručnih radova, postupak koje koriste je prilično drugačiji.

U heklanju jednom rukom držimo vunicu, a drugom heklicu. Heklicom grabimo vunicu i pravimo bodove, petlje.

Za štrikanje se koriste dve igle, u obe ruke po jedna. Na obe igle se dodaje vunica i sinhronizovanim radom i često istovetnim pokretima obe ruke nastaje rad. To je ujedno i glavna razlika između heklanja i štrikanja.

Štrikati se može i mašinskim putem, dok se mnogi heklani bodovi mogu izvesti jedino ručno. To daje posebnu vrednost heklarskim radovima.

materijal za heklanje